Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/includes/includes.php on line 98

Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/includes/includes.php on line 98
Tips voor een gezonde leefstijl www.ikvoelmefijn.nl
Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/params.php on line 59

Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/params.php on line 67

Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/params.php on line 75

Warning: A non-numeric value encountered in /home/ikvoelmefijn.nl/public_html/ikvoelmefijn/templates/as002036/params.php on line 83

Tips voor een gezonde leefstijl

Witlof in je salade:

Gun jezelf eens een grote salade bijv. met witlof: de probiotische stoffen hebben een gunstige invloed op de spijsvertering.

Het helpt de lever ontgiften en er zitten vezels in, waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
(bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl)

 

Kies voor visolie:

Steeds meer mensen kiezen dagelijks voor visolie. Visolie is een preventief voedingsproduct waar iedereen baat bij heeft. Het is een rijke bron aan omega-3 vetzuren die we dagelijks moeten verwerken in onze voeding omdat het lichaam zelf weinig tot geen omega-3 vetzuren kan aanmaken.
 
Waarom is visolie zo belangrijk?

Lees meer...
 • visolie is goed voor hart en bloedvaten
 • visolie werkt ondersteunend voor ADHD kinderen
 • visolie heeft een gunstig effect op de hersenen en depressiviteit
 • visolie verlaagt het cholesterolgehalte
 • visolie werkt ontstekingsremmend in de luchtwegen
 • visolie werkt concentratieversterkend
 • visolie gaat een binding aan met het vocht tussen de gewrichten, verzacht de beweegbare delen in ons lichaam
 • visolie is een prima aanvulling van vitamine D
 •          (bron: gezondheidterug.nl/VA/visolie)

  Welke symptomen kunnen wijzen op een tekort aan omega-3 vetzuren?

 • spanningen
 • troebel/wazig zien
 • stemmingswisselingen
 • droge ogen
 • dorstig
 • overgevoeligheid voor fel licht
 • veel urineren
 • roos
 • broze en/of zachte nagels
 • slecht inslapen
 • concentratiestoornissen
 • droge en/of ruwe haren/handen
 • harde droge bobbeltjes op de huid
 •  

  Vooral de vette vissoorten (zalm, ansjovis, haring, makreel, sardientjes) bevatten veel DHA, een belangrijke stof voor de hersenen en het zenuwstelsel. Eet ze regelmatig en neem goede visoliecapsules (let op voldoende hoge concentraties EPA en DHA).

  Op jonge leeftijd is het al erg belangrijk dat kinderen voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen voor het goed functioneren van het lichaam en de ontwikkeling en groei van de hersenen. 

  Onderzoek heeft aangetoond, dat omega-3 vetzuren helpen bij een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en verstopte aders. Bij het regelmatig eten van vette vis is ook aangetoond, dat de kans op maculaire degeneratie aanzienlijk vermindert; een oogaandoening waardoor activiteiten zoals lezen, autorijden, schrijven en televisie kijken onmogelijk worden.  

Flossen:

Dagelijks flossen is een belangrijke voorwaarde voor een goede gezondheid. Met alleen poetsen verwijder je lang niet alle tandplak, deze kun je alleen met flosdraad of ragertjes verwijderen. 

Maar een schoon gebit doet eigenlijk veel meer dan je denkt. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen, dat de bacteriën die tandplak veroorzaken...

Lees meer...
...een rol spelen bij de verkalking van slagaderen bij hartpatiënten. Daarom stelt de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) dat slechte tandverzorging meer kans oplevert op hart- en vaatziekten (bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl).

Als je tandvlees ontstoken is, neemt de kans op een hart- of vaataandoening met twintig procent toe. Ben je jonger dan 65 jaar en heb je chronische parodontitis, dan is die kans zelfs 44 procent. Tandvleesontsteking kan lang sluimeren en hoeft niet meteen problemen te geven. Bloedend tandvlees en een slechte adem zijn de eerste tekenen dat er iets mis kan zijn. Roken en stress maakt je tandvlees ook extra vatbaar voor ontstekingen.

Wat betreft de techniek van het flossen: vraag het gerust aan je mondhygiëniste. De meeste mensen weten niet goed hoe je moet flossen en het is ons vaak minder goed aangeleerd dan poetsen (bloedend tandvlees kan juist het gevolg zijn van een verkeerde techniek). Elk gebit is anders en het is belangrijk om goed advies te krijgen in het gebruik van de juiste floss en ragertjes of stokers. Het is vaak makkelijker dan je denkt, gewoon elke dag doen en je krijgt er echt handigheid in. En, misschien (hopelijk!) totaal overbodig om te zeggen, maar gebruik geen dingen zoals ijzerdraad, paperclips of andere scherpe voorwerpen om mee te flossen; dit kan veel schade toebrengen aan je gebit.

 

 

Kom tot rust:

En neem de tijd voor meditatie. De geest krijgt de kans om tot rust te komen en zich te ontspannen, concentratie en bewustzijn te ontwikkelen, ons met meer gemoedsrust te helpen omgaan met dagelijkse problemen en efficiënter en effectiever te handelen.

Doordat we geconfronteerd worden met de hectiek van het moderne bestaan, blijft er weinig tijd over voor...

Lees meer...
zelfreflectie en nog minder tijd om te voelen wie we zijn: wat er onder de oppervlakkige activiteit ligt die zo'n groot deel van onze aandacht opeist.

Meditatie is een vorm van mentale voorjaarsschoonmaak: een vorm van geestelijke zuivering. Er is bewijs, dat mensen die regelmatig mediteren langer leven dan mensen die dat niet doen, en het is bewezen dat ze meer plezier scheppen in de natuurlijke wereld, in de schoonheid van de aarde en de hemel (bron: Meditatie van week tot week - David Fontana).

In bovengenoemd boekje vind je veel verschillende meditatieoefeningen die je kunnen helpen bij het (meer) in balans brengen van je lichaam. Interessant zijn ook de oefeningen voor bijv. opmerkzaam eten, opmerkzaam dromen, onze opmerkzaamheid van de natuur en inzichten over onze gedachten.